
دومین نشست جهانی اقتصادی زنان به منظور جستجوی راهحلها برای رفع چالشها و موانع بر سر راه فعالیتهای اقتصادی زنان در کابل برگزار شد.
به گزارش نویسنده وستر؛ برگزار کنندگان این نشست امآنلاین سهشنبه (۹ اسد) تاکید کردند که عدم دسترسی زنان تجارت پیشه به تسهیلات سرمایه گذاری از مشکلات اصلی در کشور اند.
منیژه وافق رییس اتاق تجارت و صنایع زنان افغانستان گفت: “نبود زیربنا و تسهیلات از جمله نبود برق و شهرکهای صنعتی برای فعالیت اقتصادی زنان تجارت پیشه از چالشهای عمده است و این مساله سبب میشود تا تولیدات زنان با قیمت بلند به بازار عرضه شود و با استقبال گرم مصرف کنندگان مواجه نشود.”
خانم وافق افزود، هرچند رهبران حکومت وحدت ملی برای حل چالشهای زنان تجارت پیشه وعده سپرده اند تا یک پارک صنعتی کوچک ایجاد میکنند؛ اما تا هنوز اینکار صورت نگرفته است.
به گفته او، در نشست امآنلاینی، روی موانع خارجی و داخلی خانمهای تجارت پیشه در افغانستان بحث صورت میگیرد و قرار است یک پلان عمل ترتیب گردد تا اتاق تجارت و صنایع زنان آن را به حکومت و ادارات بین المللی پیشنهاد کرده و از تطبیق آن پیگیری کند.
با این وجود، ثمینه انصاری رییس مرکز زنان دانشگاه امریکایی افغانستان نیز گفت که عدم دسترسی زنان به قرضههای بانکی و عدم آگاهی آنان از بازارها و منابع اقتصادی از چالشهای عمده اقتصادی آنان در افغانستان است.
خانم انصاری افزود که زنان تجارت پیشه افغانستان ضرورتهای بازار را نمیدانند و نیز به نسبت محدودیتهای فرهنگی با منابع اقتصادی آشنا نیستند و از همین رو نمیتوانند تجارت شان را رونق دهند.
او تاکید کرد که در نشست امآنلاین این موارد نیز بررسی خواهند شد که زنان چگونه با منابع اقتصادی و بازار آشنا شوند.
از سوی هم، همایون قیومی سرپرست وزارت مالیه نیز ضمن تاکید بر حمایت حکومت از زنان تجارت پیشه میگوید که زنان در سطح جهانی فقط در بخش خدمات صحی و علوم انسانی پیشرفت قابل ملاحظه داشته اند؛ اما در بخش علوم ساینسی و اقتصادی پیشرفتهای آنچنانی ندارند.
آقای قیومی از زنان کشور خواست که در این دو بخش توجه بیشتر کرده و زمینههای رشدشان را فراهم سازند. به گفته او، زمینههای کاری برای زنان در این دو بخش نیز گسترده است؛ اما آنان باید توانمندیهای شان را بالا ببرند.
این در حالی است که اتاق تجارت و صنایع زنان افغانستان میگوید که هم اکنون ۸۵۰ شرکت تولیدی مختلف در سراسر کشور توسط زنان مدیریت میشوند و نزدیک به ۲۰ درصد این شرکتها در یک سال اخیر آغاز به فعالیت کرده اند.
تولید زعفران، بستهبندی میوههای خشک، تولید زیور آلات، صنایع دستی، سنگهای قیمتی و چوبی از عرصههای اند که زنان تجارت پیشه افغان در این عرصههای اقتصادی مصروف هستند.
نداشتن مهارتهای تخنیکی نیز از چالشهای دیگری است که اتاق تجارت و صنایع زنان میگوید که زنان برای بلند بردن آن نیاز به حمایت جدی دولت دارد.
عبدالله امینی- نویسنده وستر